Fundusze Unijne

Z przyjemnością informujemy, iż nasze przedsiębiorstwo „Sieć Cukierni” uzyskało wsparcie finansowe z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020 w ramach konkursu Nr RPKP.01.06.02-IZ.00-04-238/18, realizowanego w Osi priorytetowej 1. Wzmocnienie innowacyjności i konkurencyjności gospodarki regonu, Działania 1.6 Wspieranie tworzenia i rozszerzania zaawansowanych zdolności w zakresie rozwoju produktów i usług, Poddziałania 1.6.2 Dotacje dla innowacyjnych MŚP. W ramach tego konkursu została zawarta umowa z Urzędem Marszałkowskim w Toruniu o dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) naszego Projektu pn. Rozwój przedsiębiorstwa „Sieć Cukierni” poprzez wprowadzenie na rynek innowacyjnych produktów cukierniczych produkowanych
w oparciu o tłuszcze beztransowe (prozdrowotne).
Celem głównym naszego projektu jest zwiększone zastosowanie innowacji w przedsiębiorstwach sektora MŚP, a mianowicie w przedsiębiorstwie „Sieć Cukierni”. Przedmiotem projektu jest wdrożenie innowacji technologicznej w przedsiębiorstwie „Sieć Cukierni” związanej z wprowadzeniem na rynek innowacyjnych produktów cukierniczych produkowanych w oparciu o tłuszcze beztransowe (prozdrowotne). Realizacja projektu polega na inwestycji w rzeczowe aktywa trwałe i zakupie urządzeń, dzięki którym realizacja projektu stanie się możliwa, a odpowiednie parametry wyrobów cukierniczych opartych na tłuszczach beztransowych zapewni ubijaczka bramowa planetarna, mroźnia szokowa z agregatem oraz temperówka do czekolady. Potrzeba realizacji projektu jest uzasadniona z powodu dużego zapotrzebowania rynku na bardzo dobrej jakości wyroby cukiernicze w oparciu o tłuszcze beztransowe, jakie chce oferować „Sieć Cukierni”.
Projekt przewiduje wdrożenie innowacji produktowej o charakterze ponadregionalnym. Wprowadzenie na rynek nowych innowacyjnych produktów cukierniczych produkowanych w oparciu o tłuszcze beztransowe (prozdrowotne) przyczyni się do wzrostu konkurencyjności naszej firmy dzięki wprowadzeniu na rynek nowych, innowacyjnych produktów cukierniczych.
Całkowita wartość Projektu wynosi: 789.200,00 PLN
Całkowite wydatki kwalifikowalne w ramach Projektu wynoszą: 640.000,00 PLN,
w tym:
– dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w kwocie nie większej niż: 352.000,00 PLN tj. 55,00% całkowitych wydatków kwalifikowanych projektu;
– wkład własny Przedsiębiorstwa „Sieć Cukierni” stanowi różnica pomiędzy całkowitą wartością projektu, a dofinansowaniem ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Ponadto w ramach realizowanego projektu planujemy utworzyć 3 nowe stanowiska pracy, na których zostaną zatrudnione osoby bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę lub pochodzenie etniczne, wyznawaną religię, światopogląd lub orientację seksualną. Proces rekrutacyjny pozyskania pracowników będzie opierał się tylko i wyłącznie o kryteria merytoryczne (kwalifikacje). Wpłynie to pozytywnie na spadek bezrobocia w naszej gminie
i powiecie.